Ässät vei jatkoajalla tasaisen Satakunnan derbyn

14.09.2018

Rauman poikasoittokunnan aloittaessa Satakunnan laululla ja lopettaessa Brankkorin marssiin oli ottelu valmiina alkamaan. Vauhdikkaasti alkaneen ottelun ensimmäinen paikka syntyi Ässille harhasyötöstä, mutta vapaaseen tilaan syntyneen paikan Lukon puolustus onnistui blokkaamaan. Jakub Krejcikin ottaman kampitusjäähyn aikana Ässät pääsi muutamaan otteeseen laukomaan vaarallisesti, mutta Lukko-vahti Oskari Setänen sai hyvän alun otteluun ja torjui varmasti.

Jäähyn jälkeen Ässät sai pidettyä pelin Lukon alueella ja kertaalleen tulisen vedon seurauksena kiekko kävi jo ulkotolpassa. 

Hermostuneen alun jälkeen kotijoukkue alkoi saamaan laadukkaampia hyökkäyksiä Ässien alueelle, jonka seurauksena puolustaja Jere Seppälä joutui rikkomaan. Lukon ylivoimalla paras paikka syntyi huonon purun seurauksena Jakub Krejcikille, joka pääsi vetämään vastakiekkoon hyvältä paikalta. Tämän Andy Bernard kuitenkin poimi varmasti. 

Lukko pääsi toistamiseen ylivoimalle kun Arttu Ilomäen kentällinen pyöritti pitkään peliä hyökkäysalueella. Janne Keräsen rystyvedon Bernard torjui kypärällään ja irtokiekon Jarno Kärki lapioi katsomoon. Lukko kiitti ylivoimalla ja maalin edestä kiekon siirsi sisään Toni Koivisto. Samalla Kivikylän areenalla tunnelma nytkähti muutaman pykälän ylöspäin.

Kapteeni Janne Niskalan jäähyn aikana Justin Danforth näytti miksi mies on Raumalle hankittu. Alivoimalla nopeajalkainen kanadalainen singahti laidalta läpi ja Ässät-puolustaja oli pakotettu rikkomaan. Bernardilta tilanteessa hyvä torjunta ja myös rangaistuslaukauksen italialaisvahti hoiti varmasti. Ässät pääsi jatkamaan ylivoimaa, mutta tulosta joukkue ei kyennyt tekemään. Neljä minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua Ässät nousi kuitenkin tasoihin. Viime kaudella Lukkoa edustanut Peter Tiivola löysi maalin edestä Sakari Salmisen, jonka tarkka ohjaus upposi maalin yläkulmaan.

Molemmilla joukkueilla oli vielä tilaisuudet lisämaalien tekoon, mutta erätauolle siirryttiin 1-1 lukemissa.

Toinen erä alkaa Ässien komennossa

Tunnustelevasti alkaneen toisen erän ensimmäiset minuutit oli rikkonaista peliä. Ensimmäinen merkintä tilastoihin syntyi kun Justin Danforth ohitti laidallaan Ässät-puolustaja Jere Seppälän, joka joutui toistamiseen rikkomaan. Hyvin pyörinyt ylivoima päättyi kuitenkin Janne Keräsen kampitusjäähyyn. Lyhyen ylivoimansa aikana Ässät ei päässyt vetopaikoille. 

Jäähyn jälkeen Ässät sai luotua painetta Lukon maalille ja lopulta Mikko Petman kampituksesta punapaidat pääsivät ylivoimalle. Jäähyn aikana Sakari Salminen iski illan toisensa taitavalla yksilösuorituksella - harhautuksella nokikkain Setäsen kanssa ja nosto kimposi Lukon maalin perukoille. 

Toinen erä meni porilaisten hallussa ja Lukolla oli vaikeuksia saada omaa hyökkäyspelaamista käyntiin. Kotijoukkueen parhaimmistoon kuulunut Justin Danforth tosin väläytteli vaarallisuuttaan. Erän loppupuolella kanadalainen nousi jälleen laidaltaan ohi Ässien puolustajan, leikkasi maalille, mutta tällä kertaa Bernard sai poimittua kiekon haltuunsa. Seuraavassa vaihdossa Lukko sai pitkän pyörityksen, jonka seurauksena Tommi Taimi tuomittiin jäähylle kiinnipitämisestä. 

Ylivoimalla ensimmäinen paikka avautui jälleen Danforthille, mutta veto hyvältä paikalta suuntautui liiaksi Bernardia päin. Jälleen mallikkaasti pyörinyt ylivoima tuotti maalipaikkoja, mutta Bernard torjui hyvin muun muassa Linus Nymanin yrityksen. Jos toinen erä kulki reiluun puoleen väliin Ässien komennossa, niin loppua kohti Lukko otti kuskin paikan. Muun muassa Mark Auk nousi väkevästi maalille ja jakoi vielä Janne Keräselle takatolpalle, mutta tästäkään tilanteesta ei tasoitusmaali syntynyt ja erätauolle siirryttiin Ässät johdossa.

Janne Keränen painaa pelin tasoihin

Lukko aloitti tahmeasti kolmannen erän. Rony Ahosen kiekonmenetyksen Ässät kontrasi välittömästi ja puolustaja joutui jäähylle kiinnipitämisestä. Ässien ylivoimalla Lukko oli lähempänä maalintekoa kun maalivahti Andy Bernard seikkaili maalinsa takana eikä ollut kaukana ettei Tapio Laakso päässyt ryöstämään kiekkoa. 

Kannattajapäädyn lyödessä tahtia Lukon pelaajien jalka alkoi liikkumaan nopeammin erän edetessä. Seurauksena Heikki Liedes hankki hyvällä liikkeellä Lukolle ylivoiman. Ylivoimalla Janne Keränen käänsi irtokiekon itselleen ajassa 47.46 ja sijoitti nätisti kiekon maaliin Kivikylän tunnelman räjähtäessä kattoon. Syöttäjiksi maaliin merkattiin Arttu Ilomäki ja Toni Koivisto.

Tasoituksen jälkeen Lukko sai otteen pelistä. Pitkän paineen jälkeen Kristian Tuohilampi sai 2+2 minuutin rangaistuksen telottuaan Justin Danforthia maalin edessä. Neljän minuutin ylivoiman aikana Lukko sai valtavan pyörityksen aikaiseksi, mutta onni, uhrautuminen ja Andy Bernard pitivät pelitilanteen tasoissa. Ylivoiman jälkeen pyöritys jatkui ja kiekko kävi kertaalleen ylärimassa. Tämän jälkeen Ässien valmennus turvautui aikalisään ajassa 54.56, josta seurasi raumalaisyleisöltä asiaankuuluva muistutus.

Taktisen hengähdystauon aikana Ässät saikin koottua rivejään ja pääsi luomaan painetta Lukon alueelle. Aivan ottelun viimeisillä sekunneilla kotijoukkue oli todella lähellä maalia kun Jyri Marttisen laukaus otti kimmokkeen, mutta Ässien Andy Bernard torjui tämän ja siitä seuranneen irtokiekon. Varsinainen peliaika päättyi 2-2 lukemiin.

Jatkoajalla Jakub Krejcik pelasi upean paikan Justin Danforthille, mutta jälleen Andy Bernard venytti patjansa eteen. Kotijoukkueen putki liikkui 3-3 pelissä hyvin, mutta myös Ässillä oli paikkansa. Paras syntyi Sakari Salmisen tarjoilusta Niko Peltolalle, mutta nosto meni Oskari Setäsen kautta verkkoihin. Lopulta Sami Lähteenmäki kärkkyi vapaana hyökkäysalueella ja mies luisteli nokikkain Oskari Setäsen kanssa. Veto lipui patjoista maaliin ja näin Ässille jatkoaikavoitto kauden avausottelusta. Tilannetta tarkastettiin pitkään videolta, mutta tilanne hyväksyttiin maaliksi. 

"Paransimme ottelun edetessä, mutta tappio on tappio"

- Oli vähän jännitystä siinä alussa, mutta paransimme peliä mitä pidemmälle ottelua pelattiin. Siinä mielessä hyvä asia, vaikka tappio kyllä harmittaa. Varsinkin kun se tuli tuolla tavalla jatkoajalla, kokenut Toni Koivisto pohti pelin jälkeen.

- Kuten sanoin, niin se oli hyvä asia, että pystyimme parantamaan pelin edetessä ja tottakai pystymme tekemään asioita vielä paljon paremmin. Tappio on tappio ja tästä kohti huomista peliä.

Ottelun tilastot.

Yleisömäärä 4290, Lukko kiittää!