Kivikylän Areena liittyy ensi kaudella myös älykiekkopaikkakuntiin. Uusi menetelmä on ollut jo parin kauden aikana käytössä ainakin Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Nyt Liiga lanseeraa sen kaikkialle. Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf kertoo asiasta.
–Älykiekko kertoo todella paljon dataa. Siinä on myös paljon sellaista, mitä emme vielä tiedä, mutta joitain asioita tiedämme, sillä onhan se ollut jo käytössä muutamilla liigapaikoilla. Kun se nyt tulee kaikille käyttöön, niin se antaa varmasti paljon hyviä tietoja. Älykiekon pääsuuntaus tulevaisuudessa on varmasti se, että se palvelee valmennusta.
Halliin on asennettu parikymmentä anturia siten, että ne pystyvät lukemaan parhaalla tavalla kiekon liikkumisen. Samaan aikaan myös jokainen pelaaja on sirutettu.
–Älykiekon softa on rakennettu erilaisiin pohjiin niin, että sen järjestelmä osaa itse jo lukea tietoja mitä haluamme. Jos siis haluamme esimerkiksi nähdä reaaliaikaisesti sen, että kenellä on ollut eniten ylivoima-aikaa tai peliaikaa ihan yleisesti, niin softa osaa lukea sen, että milloin pelaaja on jäällä ja milloin taas vaihtoaitiossa. Näin saamme siis todella paljon tietoa.
Tilastohenkilökunnan tekemä peliajan seuranta ei häviä vielä mihinkään, sillä tämä on vielä tuore järjestelmä, eikä sen varmuudesta ole vielä takeita.
–Tämä on toisaalta äärettömän hyvä, sillä nyt pystymme vertaamaan älykiekon tietoja perinteiseen tapaan.
–En tiedä, että korvaako älykiekko koskaan kokonaan tuota perinteistä tapaa. Älykiekon avulla saadaan monesti vielä tarkentavia tietoja, Eklöf totesi.
–Pelaajakohtainen siru ommellaan jonnekin paidan sivusaumaan. Alkuun älykiekko on tutustumista ja sitä kehitellään jatkuvasti. Siellä on joitain tietoja, joita ei nähdä vielä kovinkaan luotettavina tai sitten emme ole osanneet tulkita niitä oikein.
–Älykiekossa eletään vasta varhaisia vaiheita, siitä mitä se joskus tulee olemaan. Olemme nähneet kuinka pitkälle tekniikka on kehittynyt ja kuinka paljon pystymme irrottamaan dataa erilaisista älylaitteista. Mielikuvitus on vain rajana, että mitä tämä kaikki on esimerkiksi viiden vuoden päästä, sanaili Eklöf.
Yksi huomioita seikka katsojan näkökulmasta on se, että olisi suotavaa palauttaa älykiekko, kun se on lentänyt yli laidan.
–Emmeköhän saa myös sellaisen systeemin, että jonkin kiekon voi saada myös muistoksi. Sehän on osa jääkiekkokulttuuria, että joku saa sen muistoksi, kertoi Eklöf.
Lukko on Eklöfin mukaan innoissaan siitä, että mitä kaikkea uutta tietoa älykiekko tuo sekä valmennukseen että ottelutapahtumaan kokonaisuudessaan.
–Alkuun tämä on tutustumista ja katsomme hyvät ja varmat asiat, mitä pystymme tarjoamaan. On myös vähän meidän omasta rohkeudesta kiinni, että kuinka paljon uskallamme sieltä erilaista dataa lähteä analysoimaan ja millä tavoin, totesi Eklöf.
Älykiekko palvelee niin tv-katsojia, tapahtumakatsojia kuin myös valmennusta.
–Tämä on ammattihokiviihdebisnestä ja tuo on kehitetty siksi, että se palvelisi meitä kaikkia, totesi Eklöf lopuksi.