Harri Hakkarainen aloittaa työnsä Lukon suorituskykyvalmentajana 1.5. alkaen. Hän tulee vastaamaan urheilijoiden kokonaisvaltaisesta suorituskyvystä: fysiikasta, terveydestä, henkisestä hyvinvoinnista, levosta, palautumisesta ja ravinnosta. Hakkaraisen työsopimus on 2+2-vuotinen seuran optiolla.
Hakkarainen tuo Lukon organisaatioon 30 vuoden kokemuksensa niin pelaajien kuin valmentajien valmentamisesta. Pelaajien parhaan mahdollisen suorituskyvyn varmistamisen lisäksi hän tukee ja sparraa koko seuran valmentajia. Liiga- ja U20-joukkueen ohella Hakkarainen tulee työskentelemään tiiviisti myös Lukon juniorijoukkueiden parissa aina U15-ikäluokkaan saakka.
- Huippupelaajien ohella seuran tehtävä on tuottaa aina Liiga-tasollekin asti valmentajia. En itse halua valmentaa pelkkää fysiikkaa vaan ihmistä tai ihmisryhmää kokonaisuutena. Yleensä minua tituleerataan urheilulääkäriksi, mutta itse koen, että olen urheiluvalmentaja, Hakkarainen sanoo.
- Intohimoni kohde on pitkäjänteisen valmennuskulttuurin rakentaminen seuraan. Sain juuri nelivuotisen projektin päätökseen Pelicansissa ja nyt minulla on siihen mahdollisuus Raumallakin. Urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin tarjous tulla Lukkoon houkutteli erittäin paljon, sillä olen toiminut melko vastaavanlaisessa roolissa myös Kärpissä ja Leijonissakin.
Urheilulääkärinäkin toiminut Hakkarainen on myös liikuntafysiologi ja tuon tutkinnon sekä päävalmentajakokemuksen myötä hänellä onkin takanaan korkein mahdollinen valmentajakoulutus, jonka Euroopan Unionissa voi suorittaa. Lääkärin ammatista on toki selvää hyötyä Hakkaraisen pestistä valmentaja-nimikkeen alla.
Ja sekin on iso plussa, että toukokuusta eteenpäin myös Lukon harjoituksissa on paikalla lääkäri ottelutapahtumien lisäksi.
- Jos jotain harjoituksissa tapahtuu, olen ensimmäisenä paikalla tekemässä tilannearvion ja ensihoidolliset toimenpiteet, mutta vastuu jatkohoidoista on joukkueen lääkäreillä, ihan kuin tähänkin asti. Minä en siis tule Lukkoon lääkäriksi, mutta esimerkiksi kuntoutuksen osalta pystyn paremmin lääkäripohjalta arvioimaan, onko juoksumatto, kuntopyörä vai vesijuoksu se paras kuntoutusmuoto pelaajalle. Mutta se on kuitenkin valmennuksellista työtä, Hakkarainen toteaa.
Hakkaraisen ja Sahlstedtin tiet kohtasivat ensimmäisen kerran Oulussa, jossa Sahlstedt Kärppien pelaajana koki omakohtaisesti Hakkaraisen valmennustyylin. Itsekin pitkäjänteisesti työskentelevä "Killeri" saakin nyt Hakkaraisesta tukea pitkän tähtäimen valmennuskulttuurin luomiseen koko seuraan.
- Vuosien saatossa olemme Kallen kanssa jutelleet ja viime syksynä tästä työmahdollisuudesta alettiin juttelemaan tosissaan. Raumalla olen käynyt ja Teams-palavereja ollaan pidetty, mutta niihin kokemukseni Lukosta tällä hetkellä perustuu. Sen tiedän, että täällä on tehty hyvää työtä niin junioreissa kuin Liigassakin ja sitä on hienoa päästä jatkamaan, Hakkarainen sanoo.
- Isossa kuvassa seuran valmentajapolkulinjauksissa näen kehittämisen varaa. Koko seuran valmentajat pitää saada samalle sivulle: saattaa olla, että U16-pelaaja pääsee kokeilemaan U18-joukkueen SM sarjapeleihin ja ehkä U20-peleihin tai jopa Liigaankin. Jos organisaatiossa harjoittelu, ravitsemuksellset ja palautukselliset asiat ovat yhteneväisiä ikäluokasta riippumatta, pelaajan on helppo siirtyä ikäluokasta toiseen, kun toimintaympäristö pysyy samana.
- Tietysti eri ikäluokissa harjoittelua sovelletaan iän, kokemuksen, pelivuosien ja pelin fysiikan mukaan, mutta isot perusperiaatteet pitäisi olla juniori-ikäluokista alkaen Liigaan asti samat, hän lisää.
Harri Hakkaraisen rekrytointi tuli Lukon toimistolla ajankohtaiseksi, kun tiedettiin, että nykyinen fysiikkavalmentaja Sami Helenius siirtyy uusiin tehtäviin kauden päätteeksi. Sahlstedt onkin tyytyväinen, että Heleniuksen hyvän työn jatkajaksi ei löytynyt pelkästään hyvä, vaan paras henkilö.
- Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Samin työhön. Iso kiitos hänelle ja onnea uusiin haasteisiin. Lähdimmekin heti hakemaan hänen tilalleen Suomen kovimpia nimiä ja saatiin se paras. Hakkaraisesta ei tule olemaan hyötyä vain suorituskyvyn osalta, vaan myös sisäisenä kouluttajana. Kokemusta hänellä on kosolti ja tiede tekemisen takana. Eurooppalainen huipputekijä, Sahlstedt sanoo.
- Hän huolehtii kokonaisvaltaisesti pelaajista ja pitää huolta, että kaikki on kohdillaan. Ja omakohtaisesti tiedän, että jääräpäisinkin kiekkoilija ymmärtää, mitä hän puhuu.