Uuteen Liiga-kauteen lähdetään aiempaa selkeämmän sääntökokonaisuuden puitteissa. Selkeyttä tuovat Liigan sääntöjen yhdenmukaistaminen IIHF:n sääntökirjan kanssa sekä tuomaritoiminnan peruslinjausten kirkastaminen pelin keskeisillä osa-alueilla.
Muutoksia on valmisteltu läpi koko kesän. Työn kannalta tärkein yksittäinen tapahtuma oli elokuun alussa järjestetty urheilun kehityspäivä, jossa haettiin yhdessä päävalmentajien ja urheilujohtajien kanssa vahvaa kokonaisnäkemystä tuomaritoimintaan ja Liigan sääntöjen mahdollisiin poikkeuksiin IIHF:n linjaan verrattuna.
– Takana on iso urakka, mutta olen tyytyväinen lopputuloksiin. Etenkin Liiga-perheen yhtenäisyys ja halu mennä kohti parempaa olivat korkealla tasolla alusta saakka. Löysimme vahvan yhteisen linjan, luonnehtii Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn.
– Haluan omalta osaltani kiittää kaikkia Liigan toimijoita erinomaisesta kehitystyöstä. Palautetta annettiin, epäkohtia käsiteltiin ja uusia mahdollisuuksia etsittiin. Lopputulos on hyvä, Rönn jatkaa.
Säännöt ja tuomarilinjat on käyty esittelemässä seurakierroksella jokaiselle Liigan joukkueelle erikseen.
>> Tästä linkistä voit ladata sääntökirjan kokonaisuudessaan.
>> Tästä linkistä löydät Liigan kilpailusäännöt.
Säännöt
Keskeinen muutos aiempaan verrattuna on se, että Liiga ottaa IIHF:n sääntökirjan käyttöön sellaisenaan – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Oleelliset muutokset ja poikkeukset on listattu tähän artikkeliin.
Tuomarilinja
Liigan selkeä tavoite on mahdollistaa taidon maksimaalinen esiintulo otteluissa. Tuomarilinjaa on terävöitetty tukemaan tätä pyrkimystä – muun muassa estopelaamiseen ja mailahäirintään kiinnitetään erityistä huomiota.
Liiga haluaa tuomarilinjallaan mahdollistaa pelaajille myös rohkean, mutta puhtaan kamppailupelaamisen. Koko Liiga-yhteisön urheilutoimijoiden (pelaajat, valmentajat, urheilujohtajat, tuomarit) yhteinen tahto on lisätä peliin rehdin kamppailun ja intensiivisen pelin mahdollisuuksia – mutta ei koskaan pelaajien turvallisuutta vaarantavalla tavalla.
* * *
Sääntökirjan tärkeimpiä muutoksia kaudelle 2022–23
Rangaistusten skaalat
Liigassa ei tuomita enää 2+10 minuutin rangaistuksia
- Näin ollen 10 minuutin rangaistukset poistuvat käytöstä kaikissa pelitilannerangaistuksissa.
- Henkilökohtainen 10 minuutin käytösrangaistus säilyy ennallaan.
- Esimerkiksi päähän kohdistuneesta taklauksesta voidaan tuomita joko 2 min tai 5 min + PR.
Liigassa ei tuomita pelkkiä 5 minuutin rangaistuksia
- Jos tuomitaan 5 min, tuomitaan aina myös automaattinen pelirangaistus (5+PR).
- Nämä tuomiot etenevät Liigan tilannehuoneeseen päävideotuomarin tarkasteluun – kuten tähänkin saakka
- Päävideotuomari päättää, eteneekö tilanne kurinpitokäsittelyyn vai ei
Videotarkistukset ja valmentajan haastot
1. Tuomarin tarkistukset
Liigan tuomarien käytössä ovat seuraavat maalitarkistukset:
- Ylittääkö kiekko maaliviivan
- Onko maali siirtynyt pois paikoiltaan ennen kuin kiekko menee maaliin
- Onko peliaika loppunut ennen kuin kiekko menee maaliin
- Onko maali tehty potkaisemalla
- Onko kiekko tarkoituksellisesti ohjattu tai lyöty kädellä maaliin (vrt. kiekon kimpoaminen)
- Onko kiekko mennyt maaliin tuomarista
- Onko maali tehty korkealla mailalla (Sääntöselvennys: Kiekon osumahetkellä yläriman yläpuolella olevalla mailalla)
- Onko kiekko mennyt maaliin oikeaa reittiä (vrt. maalin alta, verkon läpi.)
- Onko kiekko mennyt maaliin "jatkuvan pelin" periaatteen mukaisesti (eli oliko maali vihellyksestä huolimatta vääjäämättömästi syntymässä tavalla, jota kukaan ei voinut estää)
- Välitön maalintekotilanne: jos puolustava joukkue siirtää maalia maalintekotilanteessa, tuomari voi tarkistaa, oliko maali jo syntymässä, kun maalikehikkoa siirrettiin
Rangaistuslaukauksissa tuomari voi tarkistaa kaikki sääntökohdat, jotka rangaistuslaukauksiin liittyvät varmistaakseen suorituksen olleen sääntöjen mukainen.
HUOMIOITAVAA:
- Jos Liigassa suoritetaan yllä oleviin kohtiin liittyvä videotarkistus, tuomari ja Liigan tilannehuone tarkistavat automaattisesti myös maalivahdin mahdollisen häirinnän.
- Vastaavasti valmentajan haaston yhteydessä tarkistetaan aina myös muut tarkistettavissa olevat seikat.
- Toisin sanoen kaikissa videotarkistustilanteissa tarkistetaan aina kaikki mahdolliset tarkistettavat asiat yhdellä kertaa.
MUUTOKSIA:
- Liigassa otetaan käyttöön videotarkistus korkean mailan 2+2 min tuomioissa ja 5 min tuomioissa. Muita isoja rangaistuksia tuomari ei voi tarkistaa.
- Liigassa otetaan käyttöön rangaistuslaukausten tarkistukset.
2. Valmentajan haastot
Valmentaja voi haastaa ainoastaan maalivahdin häirintään liittyvät tilanteet. Mitään muita valmentajan haastoja liigassa ei ole käytössä.
MUUTOS: Jatkossa kaikki valmentajan haastot tehdään joukkuerangaistusta vastaan
- Aikaisemmin Liigassa haasto tehty aikalisää vastaan. Joukkuerangaistusta vastaan tehtynä haastamisen kynnys nousee loogisemmalle tasolle suhteessa sääntöjen tarkoitusperiin: haastoja on vaikeampi tehdä vain kokeilumielessä.
- Ensimmäinen epäonnistunut haasto on 2 minuutin joukkuerangaistuksen arvoinen.
- Siitä eteenpäin samassa ottelussa epäonnistuneesta haastosta tulee aina 2+2 minuutin joukkuerangaistus.
- Haastoja voi tehdä rajattomasti
Kaudelle 2022–23 Liigassa otetaan käyttöön sääntö, jonka mukaan varsinaisen peliajan viimeinen peliminuutti on tuomareiden ja tilannehuoneen vastuulla.
- Näin ollen viimeisellä peliminuutilla ei ole käytössä valmentajan haastoja
- Jatkoajalla haastotilanteet ovat tuomareiden ja tilannehuoneen vastuulla, kuten tähänkin saakka
3. Maalivahdin häirintä
SÄÄNTÖMUUTOS: Liigasta poistetaan käytöstä visuaalinen häirintä terminä ja rikkeenä. IIHF:n sääntökirjasta tämä kohta edelleen löytyy.
Perusperiaatteet maalivahdin häirintään liittyen:
Millainen tahansa kontakti, joka vaikuttaa maalivahdin liikkumiseen tai kykyyn torjua laukausta maalialueen sisäpuolella, hylkää maalin.
Maalialueen ulkopuolella ainoastaan tarkoituksellinen tai selvästi varomaton kontakti maalivahtiin hylkää maalin.
Kontaktikohta maalivahtiin on ratkaiseva tulkittaessa, onko kontakti tapahtunut maalialueella vai maalialueen ulkopuolella – verrattuna esimerkiksi jalkojen sijaintiin maalialueen ulkopuolella tai maalialueen sisäpuolelle suuntautuvaan käden liikkeeseen.
- Mikäli hyökkäävä pelaaja asemoituu maalialueelle, tuomarilla on mahdollisuus katkaista peli sääntökirjan mukaisesti ja määrätä aloitus keskialueelle.
- Liigan tulkinnan mukaan pelaaja voi luistella maalialueen läpi kuinka syvältä tahansa ja maali hyväksytään, edellyttäen ettei tilanteessa ole fyysistä häirintää.
- Pelaaja voi olla maalialueen sisäpuolella ja maalivahdin edessä, mikäli hän ei ota kontaktia maalivahtiin. Tällaisissa olosuhteissa syntynyt maali hyväksytään.
Pelin perusrakenne ja linjaaminen
Tuomarien tehtävä kaukalossa on aina palvella peliä ja pelaajia. Hyvä tuomarityö on tasapuolista ja oikeudenmukaista.
Liigan tavoite on mahdollistaa taidon esiintulo kaukalossa entistäkin paremmin. Tuomarilinjaa on terävöitetty tukemaan tätä pyrkimystä – muun muassa estopelaamiseen ja mailahäirintään kiinnitetään erityistä huomiota.
On tärkeää pyrkiä myös tuomarilinjan osalta luomaan olosuhteet vauhdin, oikeaoppisten taklausten ja oikeanlaisen kamppailun näkymiseen kaukalossa. Liiga haluaa tuomarilinjallaan mahdollistaa pelaajille rohkean, mutta puhtaan kamppailupelaamisen.
Säännöt ja linjaukset eivät kuitenkaan koskaan saa vaarantaa pelaajien turvallisuutta. Esimerkiksi kamppailupelaamisen mahdollisuuksien tukeminen ei voi olla ristiriidassa pelaajaturvallisuuden kanssa. Sääntöjen perusperiaatteet eivät tässä suhteessa ole joustavia.