Timo Elo aloitti Rauman Lukko ry:n valmennuspäällikkönä loppuvuodesta 2017. Kokeneen, urallaan eri juniori- ja liigajoukkueiden valmennuksessa toimineen Elon tehtävänkuvaan kuuluu C-, B- ja A-juniorien (akatemia) valmennuksen koordinointi ja valmentajien rekrytointi yhdessä urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin kanssa. Tehtäviin kuuluu myös pelaajatarkkailu ja -rekrytointi juniorijoukkueisiin.
Yksi ensimmäisistä asioista, jonka Elo halusi tehtävän aloittaessaan muuttaa, oli tuoda kaikki urheiluun liittyvät työntekijät samoihin tiloihin. Kuvaavaa on, että Kivikylän Areenan tiloissa sijaitsevan remontoidun Lukko ry:n toimistossa on pitkä pöytä, jonka ääreen eri ikäluokkien valmentajat kokoontuvat Timo Elon johdolla säännöllisesti keskustelemaan ja sparraamaan toisiaan.
Tapparan liigajoukkueessa valmentajana liigamestaruuden kokemaan päässeen Elon puheista huokuukin toistuvasti sanat yhdessä tekeminen, intohimo ja vaatimustaso.
- Vanhempien ikäluokkien koordinointi on pääasiassa vastuualueellani. Isommassa kuvassa yhdessä Kalle Sahlstedtin kanssa linjaamme koko seuran urheilua ja tavoitteena on saattaa se sille tasolle, jona sen nykypäivänä pitää olla resursseiltaan maan kärkiseuralla, Elo linjaa.
Arjessa valmennuspäällikkö seuraa tiiviisti C-, B- ja A-juniorien harjoituksia ja pelejä. Seuralla on myös oma valmennuslinjansa ja -sisältönsä, jonka toteutumista Timo Elo seuraa vanhemmissa junioreissa ja auttaa valmentajia sen toteuttamisessa. Linja itsessään kattaa myös kaikki nuoremmat ikäluokat.
- Viikkorytmini menee niin, että käyn katsomassa lähes kaikki mahdolliset harjoitukset ja pelit mitä pystyn. Alkuviikosta kokoonnumme tähän urheilutilaan ja käymme läpi kuka pelaaja harjoittelee missäkin kuluvan viikon ja miten viikonlopun pelit ovat menneet. Loppuviikosta kokoonnumme uudelleen ja keskustelemme kuka pelaa missäkin joukkueessa.
- Iso osa tapaamisista on myös valmentajien haasteiden ratkomista yhdessä. Tässä on monta kokenutta ammattilaista samassa arjessa. Sparraamme joka päivä toisiamme kun olemme tässä yhdessä, Elo lisää.
Mitä konkreettisesti tarkoittaa seuran valmennuslinja?
- Jos haluamme, että pelaamme tietynlaista peliä, vaikka esimerkiksi vauhdikasta jääkiekkoa, niin silloin meidän pitää linjata miten harjoittelemme ja kuinka paljon, millaisessa kunnossa meidän pelaajiemme tulee olla fysiikkavalmentaja Risto Rosendahlin johdolla ja millaisia harjoitteita meillä pelitavan toteuttamiseen pitää olla. Olennaista on myös millaisia pelaajia me haluamme. Tottakai jokainen valmentaja tuo sitten siihen oman mausteensa ja tapansa tehdä, valmennuspäällikkö avaa.
Juniorijoukkueissa sateenvarjoseurayhteistyö on tärkeää - pelaajia myös rekrytoidaan ulkopuolelta
Rauman Lukko tekee yhteistyötä myös muiden alueen jääkiekkoseurojen kanssa. Tavoitteena on, että kuuden sateenvarjoseuran juniorityö on laadukasta pelaajatuotannon ja harrastajamäärän takaamiseksi. Lukko ry:sta Sami Piilikankaan ja Antti Saarisen tehtävänkuviin kuuluu lähiseurojen valmennuksen laadun kehittäminen.
Vuosittain juniorijoukkueisiin hankitaan myös pelaajia ulkopuolelta. Poikkeuksena tulevalla kaudella on C-juniorien vuonna 2004 syntyneiden ikäluokka, jossa on riittävästi pelaajia.
- Junioripuolella pelaajarekrytoinnissa en lähde siitä ajatuksesta mitä pelaaja on nyt, vaan mitä hän voi olla vaikka viiden vuoden kuluttua. Se ei toimi niin, että näemme hyvän pelaajan ja olemme automaattisesti sen perässä. Katsomme tarkkaan mihin ikäluokkaan tarvitsemme minkäkin tyylisiä pelaajia ja millekin pelipaikoille.
- Ensimmäiseksi kiinnitän huomiota pelaajan hyviin puoliin ja katson mitä kehittämisen kohteita pelaajalla on. Jos esimerkiksi pelaajalla on puutteita luistelussa, niin pyrin selvittämään johtuuko se voiman puutteesta, tekniikasta vai onko jotain rakenteellisia seikkoja. Sen jälkeen peilaan siihen mitkä on seuran vahvuudet sen suhteen missä voimme pelaajaa auttaa.
- Pelaajan luonteen selvittäminen hänet tuntevilta ihmisiltä on tärkeää. Henkilökohtaisesti tapaan myös aina pelaajan ja hänen vanhempansa kasvotusten. Kerron kuka seurassa hoitaa mitäkin, miten asunnot, koulut ja harjoittelu kokonaisuudessaan on järjestetty.
- Tietysti pelaaja on tässä vaiheessa jo nähty pelaavan useaan otteeseen, Elo lisää.
Juniori-ikäisten pelaajien rekrytoinnissa on otettava monta erilaista asiaa huomioon.
- Pelaajalle itselleen on tärkeää minkälainen rooli on tarjolla ja näkeekö hän esimerkiksi liigajoukkueeseen pääsyä mahdollisena. Agentille taas se, että miten pystymme kehittämään pelaajaa. Perheelle sitten miten hoidamme asumisen ja koulun. Nämä kaikki pitää olla kunnossa, valmennuspäällikkö luettelee.
Miten Lukko sitten hoitaa koulut ja asumisen?
- Jokaisella akatemian pelaajalla on sopimuksessaan velvoite hoitaa koulu kunnialla. Asuntovastaavamme Sami Raitaluoto hoitaa kaikki asumiseen liittyvät asiat ja käy katsomassa pelaajien perään. Pääsääntöisesti kaksi pelaajaa asuu solutyyppisesti yhdessä. Kouluasiat menevät Martti Virtasen kautta ja tulevat meille tietoon, jos pelaajalla syystä tai toisesta on vaikeuksia koulussa.
Suunnitelmallisuus, määrä ja laatu
Lukon juniori-ikäluokkien harjoitusmääriä on kasvatettu ja valmennuspäällikön näkemyksen mukaan muutos on otettu hyvin vastaan.
- Ne kenellä on oikeasti tavoitteet korkealla ovat ottaneet sen hemmetin hyvin vastaan. Muutoksen huomaa myös tarjonnassa: Suomen kärkipään junioripelaajat myös haluavat tulla tällaiseen organisaatioon. Kyse ei ole pelkästään määrien nostosta, vaan suunnitelmallisuudesta ja siitä, että esimerkiksi sovittuja valmennuslinjoja johdetaan ja niistä pidetään kiinni.
- Tappioiden tai muuten raskaampien aikojen kohdatessa on inhimillistä, että harjoittelusta aletaan helposti tinkimään.
Ammattiurheilijaksi kasvamisessa harjoittelun määrän ja laadun pitää olla riittävän korkealla. Paljon keskustelussa on myös omatoimisen harjoittelun tärkeys. Timo Elo näkee tärkeyden, mutta uskoo samalla, että seurojen tehtävänä on opettaa miten harjoitellaan.
- Kyllä meidän pitää C-nuorista vielä liigajoukkueen nuoriin pelaajiin asti opettaa miten harjoitellaan. Väitän, että vähissä ovat ne pelaajat, jotka tuossa iässä tietävät miten harjoitella omatoimisesti. Tässä on kyse kasvattamisesta omatoimisuuteen.
- Mielestäni hölmöintä olisi antaa periksi ja tasoitusta muille, koska harjoitusmäärän riittävänä pitäminen on tässä kokonaisuudessa se helpoin asia, Elo päättää.
Rauman Lukon B- ja A-juniorijoukkueisiin tulleet uudet pelaajat kaudella 2019-2020
Maalivahdit:
Tobias Ancicka (Eisbären Berlin)
Puolustajat:
Kalle Ervasti (Olli Jokisen Akatemia / HIFK)
Ondrej Cubo (HC Vitkovice)
Hyökkääjät:
Lenni Hämäläinen (HIFK)
Joonas Parviainen (HIFK)
Iivari Säkkinen (Kärpät)
Anton Sikorski (Kärpät)
Leo Ring (Jokerit)
Miro Markkula (Tappara)
Erik Meluzin (HC Kometa Brno)
Juha Pukkila (Ässät)
Valtteri Lindroos (S-Kiekko)
Jasse Mäkäräinen (JYP)
Lenni Suutari (KalPa)